Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον ενιαίο Δήμο Λέσβου με το Συνδυασμό "Επόμενη Μέρα" με επικεφαλής τον Άρη Χατζηκομνηνό

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ερευνούμε. Εντοπίζουμε. Προτείνουμε… στο Παρόν για το Μέλλον!

Του Ανδρέα Καρασαρίνη 
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου στον ενιαίο Δήμο Λέσβου
                                                   
Η βελτίωση των υποδομών στον ενιαίο «Καλλικρατικό» Δήμο Λέσβου, η επίλυση σημαντικών προβλημάτων στο νησί μας, η ανάπτυξη σε μία τόσο δύσκολη χρονική περίοδο για την οικονομία της χώρας μας και η αλλαγή κοινωνικής νοοτροπίας σε καίρια ζητήματα, είναι οι σημαντικότεροι άξονες των προτάσεών μας.

Ως νέοι έχουμε ένα όραμα, να καταστήσουμε την καθημερινότητα ένα συναπάντημα λειτουργικότητας, ανάπτυξης, περιβαλλοντικής προστασίας και ευημερίας για τον πολίτη∙ για το Λέσβιο. Δεν προτείνουμε αυτά για τα οποία δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε. Δεν υποσχόμαστε… Λογίζουμε τα λάθη του παρελθόντος και τα ορίζουμε ως παραδείγματα προς αποφυγήν για τα μελλοντικά πεπραγμένα μας. Δεν απολογούμαστε για όσα σφάλματα και παραλήψεις έγιναν, απ’ όπου και αν προέρχονται. Χρησιμοποιούμε το αντικείμενο της σπουδής μας και τις γνώσεις μας, με όρεξη για προσφορά και οπλισμένοι με θετική ενέργεια, μακριά από μισαλλοδοξίες και προσωπικά οφέλη, δουλεύουμε με μοναδικό μας γνώμονα την πρόοδο του τόπου μας. Της Λέσβου που μας «αγκάλιασε», που αγαπήσαμε και ζούμε χρόνια τώρα «μέσα» της.
Η ανάπτυξη, ο τουρισμός, το περιβάλλον, ο εθελοντισμός, η καθημερινότητα στο γενικό πλαίσιό της είναι οι βασικότεροι τομείς που θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον ενιαίο Δήμο Λέσβου.

Ζητούμενο και πρόκληση η Ανάπτυξη
Έχουμε την τιμή και τη χαρά να εδρεύει εδώ, στη Μυτιλήνη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπάρχουν μοναδικής ακαδημαϊκής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σπουδαιότητας τμήματα στη Λέσβο και αξιόλογοι καθηγητές που βιώνουν την τοπική πραγματικότητα και είναι κομμάτι της. Έχουν προτάσεις για τον τόπο και οφείλουμε να τις ακούσουμε για το καλό του νησιού μας!
Θα πρέπει να «χτιστεί» μια αμφίδρομη σχέση Πανεπιστημίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μη μένουμε απλώς στη βάση μιας τυπικής χορηγικής σχέσης από την τοπική αυτοδιοίκηση προς το Πανεπιστήμιο. Επιπροσθέτως θα πρέπει να αντιληφθούμε εμείς, οι συνυπάρχοντες στην τοπική κοινωνία, πως οι φοιτητές είναι φορείς προοδευτικών αντιλήψεων και σύγχρονων προτάσεων. Παράλληλα είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους ανάπτυξης της οικονομίας, διάδοσης της Λέσβου και αύξησης του τουρισμού.
Υποτίθεται ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2007 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το τότε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με την προοπτική να είναι αρωγός σε κάθε βήμα ανάπτυξης στον τόπο μας. Παρατηρούμε όμως δυστυχώς, 3 χρόνια μετά, πως αυτή η συνεργασία έμεινε στις ελληνικές καλένδες.
Η ενεργή συμμετοχή ακαδημαϊκών και φοιτητών, όπου αυτοί είναι χρήσιμοι, θα φέρει μια σειρά λύσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τώρα την τοπική κοινωνία και που οι τοπικές αρχές, ως τυπικοί δρώντες και κινούμενοι σε ένα τεχνοκρατικό status guo, δεν τόλμησαν ποτέ να «ακουμπήσουν».
Η παραμονή της φοιτητιώσας νεολαίας και μετά το πέρας των σπουδών της θα γίνει η αιτία και άλλης μίας –σημαίνουσας σημασίας– ευτυχούς έκβασης. Θα δοθεί μία ανάσα στο δημογραφικό πρόβλημα της Λέσβου και στην ηλικιακή ανισορροπία του πληθυσμού μας.
Συγκεκριμένα η Λέσβος συγκεντρώνει ποσοστό 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας με έντονη τάση μείωσης, αφού έχει υψηλό ρυθμό ελάττωσης του πληθυσμού (υπεροχή γεννήσεων/1000 κατοίκους :-2,9% το 2005). Μπορεί στην τελευταία απογραφή τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση της τάξεως του 3,7%, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα πλασματικό ποσοστό καθώς στην καταμέτρηση συνυπολογίσθηκαν οι φοιτητές και οι στρατιωτικοί που βρίσκονται στο νησί. (τμήμα απογραφών Λέσβου για το έτος 2001)
Η εκτιμήσεις των δημογράφων αναφέρουν πως το 2011 οι φοιτητές, οι στρατιωτικοί και οι μετανάστες θα αντιστοιχούν στο 10% του πραγματικού πληθυσμού της Λέσβου. Με λίγα λόγια ο πληθυσμός της Λέσβου οδεύει ολοταχώς προς τη λεγόμενη «γερασμένη πυραμίδα» καθώς τα μικρά ποσοστά του χαμηλού ηλικιακά πληθυσμού σε συνδυασμό με την αύξηση της υπογεννητικότητας θα αυξήσουν τον απόμαχο-γερασμένο πληθυσμό. Επίσης, πρέπει να τονίσουμε πως σε μερικά χρόνια η συνεχής εισροή μεταναστών θα φθάσει σε ένα αξιόλογο ποσοτικό μέγεθος.
Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι σε ισχύ και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τη μερίδα του λέοντος από την «πίτα» που θα διανεμηθεί πανελλαδικώς.

Προτάσεις εν τάχει…

-       Εντοπίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δημοτικών διαμερισμάτων και θέτουμε ως προτεραιότητα μας τη βελτίωσή των (Πολιχνίτος αλιεία-γεωργία, Ερεσός-τουρισμός). Φροντίζουμε δηλαδή στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού χάρτη στη βάση των λειτουργιών των δημοτικών διαμερισμάτων. Μία πρωτοβουλία που θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
-       Σχεδιάζουμε αναπτυξιακά έργα όπως τους κεντρικούς άξονες (Σίγρι-Καλλονή-Μόλυβος) και το λιμάνι του Σιγρίου
-       Θα προβούμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για ένταξη στα σχέδια πόλης περιοχών εκτός οικισμού
-       Μεγέθυνση αεροδρομίου
-       Δημιουργία ενιαίου χώρου δημοσίων υπηρεσιών ΣΔΙΤ
-     Δημιουργία στατιστικής υπηρεσίας που θα συγκεντρώνει ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στον καθορισμό αυτοδιοικητικών πολιτικών
-      Ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση γεωγραφικών δεδομένων –συνεχώς ανανεούμενων– για υπηρεσίες, δρόμους, χρήσεις γης, όρια οικισμών

Ένα νησί, δεκάδες θέλγητρα και ο τουρισμός.
Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο της μείωσης της τουριστικής κίνησης στη Λέσβο. Είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν, πόσο μάλλον όταν συμβαίνει σε μία τόσο δύσκολη χρονική στιγμή για την οικονομία της Ελλάδας. Είναι στενάχωρο πως και ένα τόσο όμορφο νησί όπως η Λέσβος, δεν έχει την ανάλογη τουριστική επισκεψιμότητα. Τι φταίει; Ας μην κρυβόμαστε. Η ενιαία Λέσβος μπορεί και πρέπει να έχει τουριστική πολιτική 12 μήνες, 365 μέρες το χρόνο. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο όλο το χρόνο. Η λεσβιακή αγορά, με σύνθημά της «ανοιχτά καταστήματα Κυριακές, Δευτέρες και Τετάρτες»  –τουλάχιστον για όσους το επιθυμούν– θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος. Κανείς δεν έρχεται εάν δεν τον φέρεις, εάν δε μάθει πως είσαι εδώ και τον περιμένεις. Δεν είναι μόνο η θερινή περίοδος. Την απρόβλητη και άρα ανεκμετάλλευτη πολιτιστική μας κληρονομιά οφείλουμε να τη φέρουμε σε πρώτο πλάνο.
Η Λέσβος είναι η Μέκκα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να αξιοποιηθεί αγροτουριστικά και μπορεί να καταστεί προορισμός του λεγόμενου μαθητικού τουρισμού. Επιπλέον, οι άγνωστες στους πολλούς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία, το bird watching ας γίνουν το δέλεαρ για την άφιξη ενός άλλου είδους τουρισμού στη Λέσβο∙ του εναλλακτικού τουρισμού.
Δεν πρέπει να κρατούμε τη γοητεία του τόπου μας δέσμια στην περιοριστική λογική της παρωπίδας κάποιων. Οφείλουμε να αναπτύξουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για την προβολή της Λέσβου. Η ενιαία ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβου –μπορεί να υπάγεται στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου– με γενικά στοιχεία, πλούσιο φωτογραφικό υλικό υψηλής ανάλυσης (με δυνατότητα downloading και χρήσης από πανελλαδικά έντυπα σε ενδεχόμενα αφιερώματα τους στο νησί μας), πληροφορίες για διαμονή, εναλλακτικές δραστηριότητες, φυσικό πλούτο, πολιτιστική κληρονομιά (τα μουσεία, τα κάστρα μας, τα πανηγύρια μας, τα προϊόντα μας) είναι δυνατό να καταστεί η καλύτερη πρώτη επαφή του επισκέπτη.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Ένωση Ξενοδόχων και το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, κλιμάκιο του Δήμου θα καταμετρήσει τα υπάρχοντα καταλύματα και θα προβεί σε αξιολόγησή τους. Θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο για την υπαγωγή τους σε συγκεκριμένη κατηγορία τηρώντας τα απαιτούμενα στοιχεία που επιβάλλει ο θεσμός των καταλυμάτων. Δε θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε καταστάσεις που προσβάλλουν τη φιλοξενία στο νησί μας.
Σε αγαστή συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού να προωθηθεί η διαφήμιση της Λέσβου σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα:
Είμαστε τυχεροί που αυτός ο τόπος είναι η «πηγή» αγαθών μοναδικών στο είδος τους ανά τον κόσμο. Το λάδι, οι ελιές ,το ούζο, είναι μερικά από αυτά που η Λεσβιακή Γη έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα. Αν προσθέσουμε και τα τυριά, τη σαρδέλα και τα αλίπαστα θα παρατηρήσουμε ότι είμαστε αυτόχθονες σε πράγματα που δεν έχει κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα!
Με τη σωστή προβολή των παραπάνω θα αυξήσουμε τις εξαγωγές των προϊόντων μας. Αν ψάξουμε λίγο περισσότερο θα βρούμε επιδοτήσεις που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή προϊόντων μοναδικά σε νησιωτικές-περιφερειακές-ακριτικές περιοχές μειώνοντας έτσι κάποια από τα κόστη των παραγωγών μας. Το παράδειγμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ούζο σε συνδυασμό με τις τιμές αποθήκης αναγκάζουν τους ποτοποιούς ούζου να εξάγουν το προϊόν τους μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνοντας έτσι όμως άλλες μεγαλύτερες αγορές.
Μία επιπλέον πρόταση είναι η καθιέρωση, κάθε καλοκαίρι, μίας Εβδομάδας Παραδοσιακών Προϊόντων Λέσβου, προσελκύοντας κυρίως γηγενείς τουρίστες. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει, να δοκιμάσει και να αγοράσει γεννήματα της Λεσβιακής γης αλλά και να πληροφορηθεί και να παρακολουθήσει από κοντά τον τρόπο παρασκευής τους. Ας ξεφύγουμε από τις τυποποιημένες «γιορτές» ούζου, που παρουσιάζουν τη Λέσβο και το ούζο σα διασπώμενο ποιοτικά προϊόν. Καλούμε τους ουζοπαραγωγείς του νησιού να λάβουν σοβαρά αυτή την πρόταση και να μελετήσουν τα οφέλη της.
Στα επιμέρους θα πρέπει να τονισθεί η ενίσχυση και η βελτίωση των ήδη υπάρχοντων δομών που έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες. Η μαρίνα της Μυτιλήνης, η αξιοποίηση των Υδάτινων πόρων και των Θερμών πηγών, η ισχυροποίηση των πολιτιστικών μας συλλόγων, η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων όπως και των μουσείων.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα συνιστά χρόνιο πρόβλημα του νησιού μας. Με το νέο νόμο ο Δήμος Λέσβου γίνεται ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος στην Ελλάδα. Η πολιτεία, οι τοπικοί φορείς και τα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν τη δύναμη να δώσουν τέλος στο μέγιστο πρόβλημα σύνδεσης που αντιμετωπίζει το νησί μας. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στον τομέα της ναυτιλίας, να μη δύναται να λύσει αυτά τα ζητήματα.
Ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δοθεί στο επιχειρηματικό και τουριστικό «άνοιγμα» που έχει γίνει με τη γείτονα χώρα, Τουρκία. Αν σταματήσουμε τα γραφειοκρατικά ατυχή παραδείγματα του παρελθόντος, θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη έλευση τούρκων τουριστών στο νησί μας, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία.

Προτάσεις εν τάχει:

-       Διευκόλυνση διαδικασιών στις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις (γραφειοκρατία, ανάπτυξη τεχνικής υπηρεσίας ΕΟΤ)
-       Δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων
-       Μείωση δημοτικών φόρων
-       Παραχώρηση δημοτικών οικοπέδων για κάποιο χρονικό διάστημα
-       Σύσταση τουριστικής δημοτικής αστυνομίας
     -       Δημιουργία δικτύου ενημέρωσης και διαφήμιση

Σεβόμαστε, προστατεύουμε, αξιοποιούμε το περιβάλλον
Στην εποχή μας, το περιβάλλον και η προστασία του είναι trendy. Αυτό είναι θετικό γιατί όλο και περισσότερος κόσμος κινητοποιείται για το περιβάλλον, ταυτόχρονα όμως είναι αρνητικό καθώς πολλοί έχουν πλήρη άγνοια των ουσιωδών πολιτικών που εφαρμόζονται –ή που μπορούν– για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Λέσβος –και περισσότερο η Μυτιλήνη– είναι βρώμικη. Θα έλεγα πως είναι από τους πιο βρώμικους Δήμους στην Ελλάδα. Η εκμετάλλευση του μοναδικού τμήματος  Περιβάλλοντος που υπάρχει στην Ελλάδα και που εδρεύει στη Μυτιλήνη έχει λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης.
Στόχος μας είναι κάθε γειτονιά να έχει κάδους –και όχι κάδο– σκουπιδιών. Κάθε γειτονιά να έχει και από ένα κάδο του τρίπτυχου της ανακύκλωσης Γυαλί-Χαρτί-Πλαστικό. Υιοθετώντας το πρότυπο ανακύκλωσης της Σύρου θα μπορέσουμε να μάθουμε να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας, προσφέροντας στο περιβάλλον και βελτιώνοντας τη ζωή μας. Η έννοια της οικολογικής συνείδησης θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και τρόπος ζωής.
Οι εισηγήσεις των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικών μηχανικών, θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στη δημιουργία οικολογικών κτισμάτων. Σε τέτοια θα μπορούν να στεγάζονται ο Δήμος της Μυτιλήνης όπως και τα κατά τόπους κτίρια στα δημοτικά διαμερίσματα. Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα προτείνουμε τη διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος τα αποτελέσματα του οποίου θα μας δώσουν μια πρώτη εικόνα των μορφών εναλλακτικής ενέργειας που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Το νησί της Λέσβου έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μορφές ενέργειας χρησιμοποιώντας την ποιότητα του εδάφους του, τον ήλιο και το νερό και να συνδυάσουμε αυτή την κίνηση με την κατασκευή ενός αποθηκευτικού χώρου, ανά δημοτικό διαμέρισμα, καταπολεμώντας τη λειψυδρία.  Συγχρόνως, ο αποθηκευτικός χώρος θα λειτουργεί ως μονάδα ενέργειας, άρδευσης και αποθήκευσης ύδατος.
Επίσης, θα μπορούσαμε να έχουμε και μία μονάδα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παλαιές συσκευές που θα υπόκεινται σε εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή ή θα γίνονται τα απαιτούμενα για να λειτουργήσουν ξανά, ή θα αποσυναρμολογούνται με την προοπτική να μαζεύονται οι πρώτες ύλες από αυτά (μέταλλα-γυαλί-πλαστικό κλπ) και να ανακυκλώνονται.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα μπορέσουμε να γίνουμε  πρότυπο περιβαλλοντικού Δήμου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και να μιλάμε για τον πρώτο Δήμο της Ελλάδας που θα λειτουργεί περιβαλλοντικά και οικολογικά.

Εθελοντισμός: είναι στο χέρι μας!
Ως εκπρόσωποι της νεολαίας πιστεύουμε ακράδαντα πως η μεγάλη μας δύναμη είναι ο εθελοντισμός και οι δυνατότητες που έχει στο μυαλό και στα χέρια του ο κάθε πολίτης. Μια ιδεατή κοινωνία αν δεν μπορεί να «ποντάρει» στους πολίτες της θα γκρεμιστεί σα «χάρτινος πύργος». Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τους ίδιους μας πρωτίστως και για το σύνολο της κοινωνίας.
Η ισχυροποίηση Συλλόγων και ΜΚΟ για ΑΜΕΑ, ναρκωτικά, ενδοοικογενειακή βία, μετανάστες είναι προτεραιότητα σε μία υγιή κοινωνία. Όλο και περισσότερος κόσμος πρέπει να μετάσχει σε αυτές τις προσπάθειες που παράγουν κοινωνική πολιτική.
Στα επιμέρους να αναφέρουμε και τη συμμετοχή σε ομάδες, όπως για τον καθαρισμό ακτών, αναδασώσεων και τους εθελοντές αιμοδότες.
Το «κοινωνικό παντοπωλείο» για τους άνεργους, τους πολύτεκνους, τους άστεγους και τους ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα, θα παρέχει προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης σε πολύ χαμηλές τιμές.
Σε συνεργασία με την Εκκλησία θα μπορούσε να παραχωρηθεί ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται ή θα διαμένουν άστεγοι.
Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα ακόμη ζήτημα που υπάγεται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης. Η Μυτιλήνη διατηρεί το θλιβερό ρεκόρ του μεγαλύτερου ποσοστού αδέσποτων στην Ελλάδα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις-ομάδες με την αρωγή του Δήμου θα θέσουν τη μέριμνα του προβλήματος αυτού επί τάπητος.
Η κοινωνική ευθύνη όλων μας απέναντι στο συνάνθρωπό, το περιβάλλον και τον τόπο μας θα πρέπει να είναι ουσιαστική και διαρκής. Δε φθάνει να δώσουμε μερικά χρήματα εν είδη εράνου. Όλοι και όλα διέπονται από αξιοπρέπεια. Οι φτωχοί, οι άστεγοι, τα αδέσποτα, το περιβάλλον και η φύση δε χαίρουν λύπησης αλλά σεβασμού. Αυτό θα πράξουμε…


Η καθημερινότητα είμαστε εμείς
Όλο και περισσότερο τελευταία ακούγεται η φράση «να αγωνιστούμε για την καθημερινότητα του πολίτη». Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούμε πως αυτά τα λόγια χρησιμεύουν μόνο στη διάνθιση του πολιτικού λόγου. Η καθημερινότητα του πολίτη χωλαίνει.
Η ασφάλεια, το 24ωρο κέντρο εξυπηρέτησης και καταγγελιών, το οποίο θα χρησιμεύει για να δηλώνονται οι καθημερινές ζημιές σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού και να καταγγέλλουν οι πολίτες τυχόν προβλήματα εντοπίζουν στον τόπο τους. Το επιβατικό λιμάνι δεν αρμόζει σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας καθώς δεν είναι φιλικό προς τους επιβάτες. Δεν υπάρχει καν η στοιχειώδη προστασία από τη βροχή και τον ήλιο.  
Το πάρκινγκ είναι το μείζον πρόβλημα που γίνεται εύκολα αντιληπτό με έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης. Η έλλειψη ελεύθερου χώρου καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση ενώ δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες παρεμποδίζεται η ομαλή διέλευση των πεζών λόγω της παράνομης στάσης και στάθμευσης. Το κυκλοφοριακό στις κεντρικές οδούς επιζητά άμεση λύση. Πρότασή μας η συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών με τις εταιρίες ΚΤΕΛ για αγορά νέων λεωφορείων  και πολλών mini busses υβριδικού χαρακτήρα, τα οποία θα δύνανται να εξυπηρετούν τον πολίτη που διαμένει στα στενά σοκάκια της Μυτιλήνης ή στα δρομάκια των χωριών, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση με μεγάλα αυτοκίνητα.
Προτείνουμε την κατασκευή θεματικού πάρκου στη Μαρίνα της Μυτιλήνης το οποίο θα καταστεί πόλος έλξης για τη νεολαία και τα μικρά παιδιά του νησιού.
Όσον αφορά στους αθλητικούς χώρους, οι οποίοι είναι ελάχιστοι, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον προαύλιο χώρο των κεντρικών σχολείων και του Δημοτικού κατασκευάζοντας κλειστά κέντρα άθλησης τα οποία θα εξυπηρετούν το κοινό.
Να στηθούν δίαυλοι ενημέρωσης για τα ναρκωτικά, το AIDS, τον αλκοολισμό. Η συνδρομή του Συμβουλευτικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα κέντρα πρόληψης που εδρεύουν στο νησί μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλωστε «ένας αν σωθεί…».

Το μήνυμά μου…
Στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως τα μεγάλα λόγια δε χρειάζονται. Έχουμε αντιληφθεί την αποστροφή του κόσμου στα πολιτικά δρώμενα, τη δυσαρέσκεια για τα φαινόμενα διαφθοράς και την απαξίωση των πολιτικών πρακτικών και λόγων. Εμείς, θα επιχειρήσουμε να βρεθούμε στην άλλη όχθη, θα ακολουθήσουμε την οδό της επιμονής, της έρευνας και των προτάσεων. Γι’αυτές τις προτάσεις θα εργαστούμε ώστε να μετουσιωθούν σε λύσεις.   

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν ένα συνονθύλευμα ιδεών από νέους της Λέσβου που επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους. Οι νέοι στην σημερινή εποχή αποφεύγουν τα πολιτικά δρώμενα.
Εμείς είμαστε εδώ για να τους φέρουμε ξανά στην πολιτική.
Θέλουμε τους νέους δίπλα μας γιατί συμμεριζόμαστε τα προβλήματά τους και θέλουμε να τα λύσουμε.
Θέλουμε νέα μυαλά και ιδέες στο τραπέζι του διαλόγου για το μέλλον του τόπου μας.
Θέλουμε τη Λέσβο, περήφανη να ατενίζει το μέλλον της.
Θέλουμε ΕΣΕΝΑ πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη του τόπου σου.
Με όλες μας τις δυνάμεις προχωράμε μπροστά.
Με την «Επόμενη Μέρα» οι ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου