Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον ενιαίο Δήμο Λέσβου με το Συνδυασμό "Επόμενη Μέρα" με επικεφαλής τον Άρη Χατζηκομνηνό

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Νίκη είναι η συμμετοχή!

Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου με το Συνδυασμό "Επόμενη Μέρα" του Άρη Χατζηκομνηνού
 
Σε μία περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και της σύστασης μίας «απολιτίκ» γενιάς, συμμετέχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με επικεφαλής τον Άρη Χατζηκομνηνό.
Συμμετέχω γιατί πιστεύω ότι ως νέος έχω να δώσω πολλά σε έναν τόπο που αξίζει πολλά περισσότερα από αυτά που έχει και του έχουν προσφερθεί στο παρελθόν.
Συμμετέχω και εγώ γιατί θέλω να μεταφέρω τις γνώσεις μου, τις ιδέες μου, τις προτάσεις μου σε έναν τόπο που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και που δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε.
Συμμετέχω γιατί θέλω μία καθαρή πόλη.
Συμμετέχω και εγώ γιατί θέλω να μεταφέρω μία άλλη νοοτροπία, που θα εμπνεύσει τους κατοίκους της Λέσβου να γίνουν εθελοντές αγάπης για τον τόπο τους και να νιώσουν πραγματικά «πολίτες».
Συμμετέχω γιατί θέλω να προσφέρω σε έναν τόπο που μου έδωσε πολλά τα 7,5 χρόνια της παραμονής μου στο νησί και που με έκανε να το αγαπήσω και να το τιμάω σε όλη την Ελλάδα, όπου και να πηγαίνω.
Συμμετέχω γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ζούμε σε μία όμορφη πόλη, χωρίς καθημερινά προβλήματα.
Συμμετέχω και εγώ γιατί οι νέοι έχουν να δώσουν πολλά και επειδή μπροστά στη βαριά κληρονομιά που μας άφησαν κάποιοι, εμείς πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας και με δυναμική, φαντασία, δημιουργία και πρωτοβουλία, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που ταλανίζουν όλους τους Λέσβιους.
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν για ποιο λόγο πιστεύω ότι «νίκη είναι η συμμετοχή» στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και γιατί πιστεύω στο «οι νέοι μαζί στην πολιτική, αυτό είναι το σύνθημα που φέρνει αλλαγή».
Είμαι ένας νέος με όρεξη για δουλειά, με πάθος για δημιουργία, με φαντασία και με αγάπη για τη Λέσβο μας.
Όραμά μου η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την τοπική αυτοδιοίκηση για ένα καλύτερο μέλλον.
Το τετράπτυχο της επιτυχίας είναι:
  • Ανάπτυξη
  • Τουρισμός
  • Περιβάλλον
  • Εθελοντισμός
Σας καλώ να στηρίξετε τους νέους ανθρώπους.127 νέοι κάτω από 40 ετών συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Επόμενης Μέρας». Αυτός είναι ο πλούτος της Λέσβου και η αισιόδοξη νότα των εκλογών.
Συμμετέχουμε με χαμόγελο και αισιοδοξία με σεβασμό στο Λέσβιο, την ιστορία και τον πολιτισμό του. Ίσως είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας στο γκρίζο πολιτικό προσκήνιο…

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ο αθλητισμός στην πρώτη γραμμή


Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου στον ενιαίο δήμο Λέσβου

Η Λέσβος θεωρείτο για χρόνια γενέτειρα μεγάλων αθλητών του στίβου και των θαλάσσιων σπορ. Προτείνουμε τον επανασχεδιασμό των αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε πρωτεύουσα των παλαιότερων δήμων.
Θα πρέπει να υπάρξει ριζική ανακαίνιση του δημοτικού κολυμβητηρίου ή η κατασκευή νέου. Δεν είναι δυνατόν η στέγη να μην μπορεί να κρατήσει τα νερά της βροχής.
Προτείνουμε την ετήσια διοργάνωση αγώνων στίβου αρχικά με παναιγαιακό και κατόπιν με πανελλαδικό χαρακτήρα ώστε να προσελκύσουμε νέους από τη Λέσβο
στον αθλητισμό.
Σε αυτό θα μπορούσαν να προσφέρουν την αρωγή τους και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι φοιτητικοί αθλητικοί σύλλογοι, οι Πρόσκοποι καθώς και άλλοι σύλλογοι με συναφές περιεχόμενο δραστηριοτήτων.
Ο αθλητισμός μπορεί να δώσει μεγάλες χαρές σε έναν τόπο με τις επιτυχίες του. Συγχρόνως όμως αποτελεί και κατεύθυνση από τους νέους μας με την προοπτική να έχουν μία ασχολία που και θα τους γυμνάσει ,αλλά και θα είναι καλό για την υγεία τους.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Δράση για αναδάσωση-Γνώση για ανακύκλωση-Πράξη για αιμοδοσία


Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου στον ενιαίο δήμο Λέσβο

Η συνεχής ενημέρωση του κόσμου για την αναδάσωση, την ανακύκλωση και την αιμοδοσία είναι μερικές από τις βασικές επιδιώξεις του συνδυασμού μας στον τομέα του περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία τη νοοτροπία της αναδάσωσης, της ανακύκλωσης και της αιμοδοσίας.

Μία ημέρα τον μήνα να πραγματοποιείται γενική ανακύκλωση σε όλα τα σχολεία της Λέσβου, αναδάσωση όταν επιτρέπει ο καιρός και το έδαφος και αιμοδοσία κάθε 4 μήνες.

Καμία δράση δεν ενέχει το στοιχείο της υποχρεωτικότητας αλλά είναι θέμα πολιτισμού και εθελοντισμού.

Αυτές οι τρεις δράσεις μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική παιδεία και αντίληψη που πηγάζει από το νησί μας προς τα έξω και που ως βάση της έχει τα γερά θεμέλια της οικογένειας.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Τα αδέσποτα ζώα - σταυροδρόμι ανθρωπιάς...

Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου στον ενιαίο Δήμο Λέσβου
Υπάρχει ο νόμος 3170/2003 που αφορά το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα.
Ο νόμος επιφορτίζει τους δήμους με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.
Η «γραμμή» του νόμου εφαρμόζεται από τα κέντρα περίθαλψης που εγκαθίστανται στους δήμους και όχι από τα κυνοτροφεία.
Η απελθούσα δημοτική αρχή έθεσε ουσιαστικά σε υπολειτουργία το κέντρο περίθαλψης που υπήρχε.
Εμείς ζητάμε την επαναλειτουργία του υπάρχοντος κέντρου περίθαλψης στη Μυτιλήνη, όπου θα νοσηλεύονται και φροντίζονται τα ζώα. Συγχρόνως, προτείνουμε για κάθε ζώο που θα εμβολιάζεται και θα στειρώνεται να φροντίζουμε να του έχουμε μία ταυτότητα σε ένα περιλαίμιο και να γίνεται καταγραφή όλων των αδέσποτων ζώων.

 Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία 2ου κέντρου στην Καλλονή για να εξυπηρετεί την αντίστοιχη πλευρά του νησιού. Ζητάμε τη συνεργασία των φιλοζωικών ομάδων και εθελοντών στο δύσκολο έργο της προστασίας και φροντίδας των αδέσποτων ζώων.

Η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι ευθύνη ΟΛΩΝ μας. Είναι δείγμα πολιτισμού του τόπου μας και σεβασμού προς εμάς. Εάν μπορέσουμε και φθάσουμε σε ένα μεγάλο επίπεδο συμμετοχής όλων ημών σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύω ότι το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη Λέσβο θα λυθεί ουσιαστικά.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Οι καινοτομίες ξεκινούν από την κοινωνία!


Του Ανδρέα Καρασαρίνη 
Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου στο Δήμο Λέσβου

Δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο ο δήμος Λέσβου, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου της Αθήνας με το ίδρυμα Αστέγων (το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων συστάθηκε ως ΝΠΔΔ ύστερα από έγκριση του Οργανισμού Εσωτερική Υπηρεσίας),θα ιδρύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο/Φαρμακείο «Ίδρυμα Αγάπης για τη Λέσβο».

Το «Ίδρυμα Αγάπης για τη Λέσβο» θα περιλαμβάνει κέντρο σίτισης με χώρους εστίασης, υπνοδωμάτια, χώρους φιλοξενίας και ατομικής υγιεινής και πλυντήρια.
Το φαγητό θα μοιράζεται σε αστέγους και σε άτομα που πραγματικά έχουν πρόβλημα βιοπορισμού. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη. Σε περίπτωση έκτακτων αναγκών μπορεί να λειτουργήσει μία μελέτη του σχεδίου με την ονομασία «Ο Αγ. Θεράποντας» που σκοπό θα έχει τη βοήθεια άπορων και άστεγων. Αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει σε συνεργασία και με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το «κοινωνικό παντοπωλείο» θα λειτουργεί σε συνεργασία με κάποιο μεγάλο όμιλο supermarket, που θα παρέχει είδη πρώτης ανάγκης δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι άνθρωποι που θα έχουν δικαίωμα αυτής της αρωγής θα περνούν από σχετική επιτροπή στην οποία θα καταθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα που πιστοποιούν την οικονομική  τους κατάσταση και την κατάσταση υγείας τους. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το «κοινωνικό φαρμακείο» που θα παρέχει φαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα που ζουν υπό το πρίσμα της φτώχειας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα συμμετάσχουν Δημοτικά Ιατρεία της Λέσβου, ο ΕΟΦ, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και πολλές ΜΚΟ.

Εκτός των απόρων και αστέγων θα ενταχθούν σταδιακά και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ θα εκπονηθεί μελέτη σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους για τη συλλογή ρούχων σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Τρεις προτάσεις και ένας στόχος. Ο τουρισμός!

Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Λέσβου

Μια, ενιαία και αντιπροσωπευτική γιορτή του ούζου. Κοινή συνισταμένη η σωστή προβολή του.
Είναι γεγονός πως ενώ η Λέσβος είναι η γενέτειρα του ούζου, ο θεσμός της γιορτής του ούζου τείνει να εκλείψει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες συλλόγων και ανθρώπων που αγαπούν αυτή τη γιορτή.
Προτείνουμε την από κοινού συνεργασία όλων των ποτοποιείων του νησιού με στόχο τη διεξαγωγή μίας ενιαίας και πραγματικής γιορτής του ούζου το καλοκαίρι. Θα κρατά 3 ημέρες και κάθε χρόνο θα έχει διαφορετικό τόπο διεξαγωγής εντός Λέσβου.
Σκοπός είναι η προσέλκυση τουριστών απ’ όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής αυτής οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα της γνωριμίας με κάθε ποτοποιία ώστε να μάθουν για τα μυστικά του ούζου, τους τρόπους παρασκευής του, την ιστορία του και να προμηθευτούν έντυπο υλικό καθώς και δωρεάν δείγματα απ' όλα τα περίπτερα.
Τέλος, θα επιδιώξουμε μέσω αυτής της γιορτής να κάνουμε άνοιγμα στη γειτονική Τουρκία και την ευρύτερη αγορά.

Προβολή παραδοσιακών προϊόντων-Τουρισμός.
Τα παραδοσιακά προϊόντα στερούνται της προβολής που τους αξίζει και που κατέχουν άλλα παραδοσιακά προϊόντα στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως για παράδειγμα της γειτονικής Λήμνου. Θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός και διαφορετική προσέγγιση της προβολής των παραδοσιακών μας προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν αναφορικά με την τουριστική προβολή του νησιού. Προτείνουμε τη μαζική πρόσκληση δημοσιογράφων (του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ ως επί το πλείστον) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να ξεναγηθούν σε κάθε γωνιά του τόπου μας και να γνωρίσουν από κοντά τη Λέσβο αλλά και να την καταγράψουν με φωτογραφία και βίντεο. Το αντίστοιχο παράδειγμα συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα στο εξωτερικό όπου αντιπροσωπείες δημοσιογράφων επισκέπτονται τον τόπο και γράφουν γι’αυτόν στα μέσα που εκπροσωπούν.
Για το τέλος αφήσαμε την παραγωγή ταξιδιωτικών οδηγών και οδικών χαρτών για την (ανέξοδη) εξυπηρέτηση των επισκεπτών που φτάνουν στο νησί μας και χρειάζονται τη βασική και σωστή καθοδήγηση. Ο πολιτισμός του τόπου μας φαίνεται από το «καλημέρα μας» ας κάνουμε τους επισκέπτες στο νησί μας να ξανάρθουν!

Οι Θερμές πηγές ζητούν αξιοποίηση
Η αξιοποίηση των Θερμών Πηγών που υπάρχουν διάσπαρτες στη Λέσβο είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή. Πόλος έλξης για έναν πολύ σημαντικό τουριστικό πυρήνα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Οι θερμές πηγές μπορούν να θεωρηθούν ως σύγχρονα κέντρα θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα δυαδικό κέντρο όπου μπορούν να προσέρχονται άνθρωποι για να θεραπευτούν από τυχόν ασθένειες καθώς η θαλασσοθεραπεία είναι χρήσιμη όχι μόνο για τα ευεργετικά αισθητικά αποτελέσματά της αλλά και για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων όπως καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως αυτή της αρθρίτιδας, σε κυκλοφοριακά προβλήματα, σε τραυματισμούς, σε αναπνευστικά προβλήματα και ρευματισμούς.

To site του συνδυασμού "Επόμενη Μέρα" & το blog του Άρη Χατζηκομνηνού

www.epomeni-mera.gr & http://arisxatzikomninos.blogspot.com/

Συνέντευξη στο ένθετο "VIEW" του Εμπρός

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η πράσινη ενέργεια δε χρεώνεται∙ είναι δωρεάν!


Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου στον ενιαίο Δήμο Λέσβου

Περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο οι ακτίνες του ζεσταίνουν τη χώρα, ενώ υπάρχουν περιοχές οι οποίες φωτίζονται παραπάνω από 3.000 ώρες ετησίως. Το γεγονός αυτό μπορεί να μην κάνει τόσο καλό στην ηλιοθεραπεία, αλλά αν αυτές οι δεσμίδες φωτός γίνουν ηλεκτρική ενέργεια, τότε μπορούν να δώσουν 4.500 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή περίπου όσο ρεύμα καταναλώνει ο μέσος Έλληνας ετησίως. Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική γίνεται είτε απευθείας με τα φωτοβολταϊκά συστήματα είτε αξιοποιώντας τη θερμότητα των ακτίνων του ήλιου για να ζεσταθεί κάποιο υγρό και θα παράγει ατμό που θα τροφοδοτεί μία τουρμπίνα ή μία γεννήτρια.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι τις 31-12-2006 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκαν 2.482 επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή 32.019 MW από ΑΠΕ, δηλαδή τριπλάσια της συνολικής εγχώριας εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα που ο νόμος 3468/2006 επιδοτεί με 0,40-0,50 ευρώ, κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, φαίνεται ότι αποτελεί κίνητρο να ξεπεράσουμε τον στόχο των 3.000KW, δηλαδή του 20% της εγκατεστημένης ενέργειας από ΑΠΕ.
Στη Λέσβο, το 3ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, το έδαφος είναι πρόσφορο για την εγκατάσταση συσκευών πράσινης ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμικής ενέργειας.
Οι περιοχές Μεσοτόπου, και μετά της Σκάλας Καλλονής, θεωρούνται από επιχειρηματικής πλευράς, οι πιο πρόσφορες, αφού από καλλιεργητική άποψη δεν είναι εφικτή η καλλιέργεια, λόγω ηφαιστιογενών εδαφών.
Με την ανάπτυξη τέτοιου είδους περιβαλλοντικών τεχνολογιών τα πλεονεκτήματα είναι:

·           Νέες θέσεις εργασίας , λόγω συντήρησης και κατασκευής
·           Περιβαλλοντικά καθαρή ενέργεια για όλη τη Λέσβο και λιγότερες πτώσεις τάσης
·           Αξιοποίηση της περιοχής με νέα προγράμματα, και βελτίωση του χώρου
·           Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.
·           Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου.
·           Είναι ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
·           Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής

Όμως, όπως κάθε κατασκευή ή χρήση του ανθρώπου δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα μειονεκτήματα των τεχνολογιών αυτών.


·           Έχουν αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Γι' αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας.
·           Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων.
·           Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται.
·           Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκτάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου, αλλά και για αναβάθμιση της υπάρχουσας περιοχής.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ναρκωτικά: Βγάζουμε τα χέρια από τα μάτια. Ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο.

Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Λέσβου

Το ζήτημα της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες συνιστά ουσιαστικά ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο προσδιορίζεται από πολλαπλούς παράγοντες (οικογένεια, κοινωνία, κουλτούρα, οικονομική κατάσταση κλπ.), οι οποίοι διαδρούν μεταξύ τους και το επιφέρουν ως απόρροια. Τρεις βασικοί άξονες καθορίζουν το πλαίσιο αυτών των παραγόντων. Ο πρώτος άξονας αφορά την προσωπικότητα, ο δεύτερος τη συνάντηση με μια ουσία και ο τρίτος την κοινωνικοπολιτική στιγμή κατά την οποία συμβαίνει η συνάντηση της προσωπικότητας με την ουσία. Τόσο ο όρος χρήση όσο και ο όρος εξάρτηση υποδηλώνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, που αποκτούν νόημα σ' ένα συγκεκριμένο επίσης κοινωνικο-πολιτιστικό πλαίσιο.

Στη Λέσβο, μέσω των φορέων που δραστηριοποιούνται σε σχέση με το ζήτημα της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, του Κέντρου Πρόληψης Πνοή και του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, αλλά και μέσω του επίσημου κοινωνικού ελέγχου (αστυνομία, δικαστήρια) καταγράφονται πλήθος περιστατικών που πλήττονται από το κοινωνικό πρόβλημα της εξάρτησης. Καθίσταται κατανοητό λοιπόν ότι η κοινωνία της Λέσβου αντικρίζει το συγκεκριμένο ζήτημα καθημερινά.

Μέχρι στιγμής το κοινωνικό αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται στην κοινωνία μας σε δύο επίπεδα, στο επίπεδο της πρόληψης μέσω του Κέντρου Πρόληψης Πνοή και σε επίπεδο πρώτης φάσης θεραπείας από το Συμβουλευτικό Σταθμό Λέσβου ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ.

Σκοπό του Κέντρου Πρόληψης συνιστά:
·         Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας, των κοινωνικών δεξιοτήτων και των διαπροσωπικών σχέσεων
·         Η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με θέματα εξαρτήσεων
·         Η παροχή υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς, εφήβους, εκπαιδευτικούς και σε κάθε πολίτη
·         Κινητοποίηση των μελών της κοινότητας για να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη
·         Ευαισθητοποίηση φορέων με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικού δικτύου δράσης στην τοπική κοινωνία για την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας.
·         Παροχή πληροφοριών σε άτομα που κάνουν χρήση ουσιών με σκοπό την ενημέρωση, κινητοποίηση και παραπομπή τους στις υπάρχουσες δομές ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Σκοπό του Συμβουλευτικού Σταθμού Λέσβου ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ συνιστά:
Παρέχοντας ασφαλές περιβάλλον, όπου δεν επιτρέπεται η χρήση ουσιών, τo Κέντρo προετοιμάζει τα εξαρτημένα άτομα για την εισαγωγή τους σε Θεραπευτική Kοινότητα. Ενημερώνει για τη λειτουργία της, ενισχύει το βαθμό κινητοποίησης για θεραπεία και ενθαρρύνει τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης. Παραπέμπει για εξετάσεις σε ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής και παρέχει διατροφή και τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης. Το Συμβουλευτικό Κέντρο αποτελεί επίσης το χώρο πρώτης επαφής των ατόμων του συγγενικού ή προσωπικού περιβάλλοντος του χρήστη με το θεραπευτικό πρόγραμμα.

Δεδομένου όσων προαναφέρθηκαν γίνεται κατανοητό, ότι παρόλο που η κοινωνία της Λέσβου αντιμετωπίζει καθημερινά αυτό το ζήτημα και παρόλο που οι άνωθεν φορείς διατελούν ιδιαίτερα σημαντικό έργο, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης τους, η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας κρίνεται απαραίτητη για την επαρκή αντιμετώπιση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών.

Η ενεργοποίηση αυτή μπορεί να λάβει χώρα μέσα από πλήθος δράσεων που μπορούν να οδηγήσουν τόσο στη διαφώτιση του κοινού για το «ταμπού» ζήτημα της χρήσης όσο και στην αφύπνιση του για την ανάληψη δράσεων. Οι ψυχοδραστικές ουσίες είναι ζήτημα που αφορά σε όλους, καθώς δεν πλήττει συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, συγκεκριμένες οικογενειακές δομές ή συγκεκριμένα άτομα. Είναι ένα ζήτημα που σε συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας και για αυτό το λόγο είναι ευθύνη όλων.


Προτάσεις
Ερχόμενη σε συνεργασία, η κοινωνική υπηρεσία της δημοτικής αρχής με τις υπάρχουσες δομές, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της θεραπείας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ø  Δημιουργία ενημερωτικού-συμβουλευτικού περιπτέρου σε κεντρικό σημείο της πόλης σε μόνιμη βάση.
Ø  Ενημερωτικά σεμινάρια σε μηνιαία βάση για τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών
Ø  Ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας
Ø  Ενεργοποίηση των συμβουλίων νέων
Ø  Ενημερωτικές δράσεις σε κάθε περιοχή της Λέσβου
Ø  Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων
Ø  Συγγραφή άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά
Ø  Σεμινάρια στις υπηρεσίες του επίσημου κοινωνικού ελέγχου (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική, δικαστήριο)
Ø  Σεμινάρια στους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας (νοσοκομείο, ιδιώτες ιατροί, παιδοψυχιατρικό)