Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Λέσβου
Το ζήτημα της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες συνιστά ουσιαστικά ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο προσδιορίζεται από πολλαπλούς παράγοντες (οικογένεια, κοινωνία, κουλτούρα, οικονομική κατάσταση κλπ.), οι οποίοι διαδρούν μεταξύ τους και το επιφέρουν ως απόρροια. Τρεις βασικοί άξονες καθορίζουν το πλαίσιο αυτών των παραγόντων. Ο πρώτος άξονας αφορά την προσωπικότητα, ο δεύτερος τη συνάντηση με μια ουσία και ο τρίτος την κοινωνικοπολιτική στιγμή κατά την οποία συμβαίνει η συνάντηση της προσωπικότητας με την ουσία. Τόσο ο όρος χρήση όσο και ο όρος εξάρτηση υποδηλώνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, που αποκτούν νόημα σ' ένα συγκεκριμένο επίσης κοινωνικο-πολιτιστικό πλαίσιο.
Στη Λέσβο, μέσω των φορέων που δραστηριοποιούνται σε σχέση με το ζήτημα της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, του Κέντρου Πρόληψης Πνοή και του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, αλλά και μέσω του επίσημου κοινωνικού ελέγχου (αστυνομία, δικαστήρια) καταγράφονται πλήθος περιστατικών που πλήττονται από το κοινωνικό πρόβλημα της εξάρτησης. Καθίσταται κατανοητό λοιπόν ότι η κοινωνία της Λέσβου αντικρίζει το συγκεκριμένο ζήτημα καθημερινά.
Μέχρι στιγμής το κοινωνικό αυτό πρόβλημα αντιμετωπίζεται στην κοινωνία μας σε δύο επίπεδα, στο επίπεδο της πρόληψης μέσω του Κέντρου Πρόληψης Πνοή και σε επίπεδο πρώτης φάσης θεραπείας από το Συμβουλευτικό Σταθμό Λέσβου ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ.
Σκοπό του Κέντρου Πρόληψης συνιστά:
· Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας, των κοινωνικών δεξιοτήτων και των διαπροσωπικών σχέσεων
· Η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με θέματα εξαρτήσεων
· Η παροχή υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς, εφήβους, εκπαιδευτικούς και σε κάθε πολίτη
· Κινητοποίηση των μελών της κοινότητας για να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη
· Ευαισθητοποίηση φορέων με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικού δικτύου δράσης στην τοπική κοινωνία για την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας.
· Παροχή πληροφοριών σε άτομα που κάνουν χρήση ουσιών με σκοπό την ενημέρωση, κινητοποίηση και παραπομπή τους στις υπάρχουσες δομές ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Σκοπό του Συμβουλευτικού Σταθμού Λέσβου ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ συνιστά:
Παρέχοντας ασφαλές περιβάλλον, όπου δεν επιτρέπεται η χρήση ουσιών, τo Κέντρo προετοιμάζει τα εξαρτημένα άτομα για την εισαγωγή τους σε Θεραπευτική Kοινότητα. Ενημερώνει για τη λειτουργία της, ενισχύει το βαθμό κινητοποίησης για θεραπεία και ενθαρρύνει τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης. Παραπέμπει για εξετάσεις σε ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής και παρέχει διατροφή και τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης. Το Συμβουλευτικό Κέντρο αποτελεί επίσης το χώρο πρώτης επαφής των ατόμων του συγγενικού ή προσωπικού περιβάλλοντος του χρήστη με το θεραπευτικό πρόγραμμα.
Δεδομένου όσων προαναφέρθηκαν γίνεται κατανοητό, ότι παρόλο που η κοινωνία της Λέσβου αντιμετωπίζει καθημερινά αυτό το ζήτημα και παρόλο που οι άνωθεν φορείς διατελούν ιδιαίτερα σημαντικό έργο, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης τους, η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας κρίνεται απαραίτητη για την επαρκή αντιμετώπιση της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών.
Η ενεργοποίηση αυτή μπορεί να λάβει χώρα μέσα από πλήθος δράσεων που μπορούν να οδηγήσουν τόσο στη διαφώτιση του κοινού για το «ταμπού» ζήτημα της χρήσης όσο και στην αφύπνιση του για την ανάληψη δράσεων. Οι ψυχοδραστικές ουσίες είναι ζήτημα που αφορά σε όλους, καθώς δεν πλήττει συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, συγκεκριμένες οικογενειακές δομές ή συγκεκριμένα άτομα. Είναι ένα ζήτημα που σε συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας και για αυτό το λόγο είναι ευθύνη όλων.
Προτάσεις
Ερχόμενη σε συνεργασία, η κοινωνική υπηρεσία της δημοτικής αρχής με τις υπάρχουσες δομές, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της θεραπείας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ø Δημιουργία ενημερωτικού-συμβουλευτικού περιπτέρου σε κεντρικό σημείο της πόλης σε μόνιμη βάση.
Ø Ενημερωτικά σεμινάρια σε μηνιαία βάση για τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών
Ø Ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας
Ø Ενεργοποίηση των συμβουλίων νέων
Ø Ενημερωτικές δράσεις σε κάθε περιοχή της Λέσβου
Ø Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων
Ø Συγγραφή άρθρων σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά
Ø Σεμινάρια στις υπηρεσίες του επίσημου κοινωνικού ελέγχου (αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική, δικαστήριο)
Ø Σεμινάρια στους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας (νοσοκομείο, ιδιώτες ιατροί, παιδοψυχιατρικό)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου