Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον ενιαίο Δήμο Λέσβου με το Συνδυασμό "Επόμενη Μέρα" με επικεφαλής τον Άρη Χατζηκομνηνό

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η πράσινη ενέργεια δε χρεώνεται∙ είναι δωρεάν!


Του Ανδρέα Καρασαρίνη
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου στον ενιαίο Δήμο Λέσβου

Περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο οι ακτίνες του ζεσταίνουν τη χώρα, ενώ υπάρχουν περιοχές οι οποίες φωτίζονται παραπάνω από 3.000 ώρες ετησίως. Το γεγονός αυτό μπορεί να μην κάνει τόσο καλό στην ηλιοθεραπεία, αλλά αν αυτές οι δεσμίδες φωτός γίνουν ηλεκτρική ενέργεια, τότε μπορούν να δώσουν 4.500 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή περίπου όσο ρεύμα καταναλώνει ο μέσος Έλληνας ετησίως. Η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική γίνεται είτε απευθείας με τα φωτοβολταϊκά συστήματα είτε αξιοποιώντας τη θερμότητα των ακτίνων του ήλιου για να ζεσταθεί κάποιο υγρό και θα παράγει ατμό που θα τροφοδοτεί μία τουρμπίνα ή μία γεννήτρια.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι τις 31-12-2006 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκαν 2.482 επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή 32.019 MW από ΑΠΕ, δηλαδή τριπλάσια της συνολικής εγχώριας εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα που ο νόμος 3468/2006 επιδοτεί με 0,40-0,50 ευρώ, κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, φαίνεται ότι αποτελεί κίνητρο να ξεπεράσουμε τον στόχο των 3.000KW, δηλαδή του 20% της εγκατεστημένης ενέργειας από ΑΠΕ.
Στη Λέσβο, το 3ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, το έδαφος είναι πρόσφορο για την εγκατάσταση συσκευών πράσινης ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμικής ενέργειας.
Οι περιοχές Μεσοτόπου, και μετά της Σκάλας Καλλονής, θεωρούνται από επιχειρηματικής πλευράς, οι πιο πρόσφορες, αφού από καλλιεργητική άποψη δεν είναι εφικτή η καλλιέργεια, λόγω ηφαιστιογενών εδαφών.
Με την ανάπτυξη τέτοιου είδους περιβαλλοντικών τεχνολογιών τα πλεονεκτήματα είναι:

·           Νέες θέσεις εργασίας , λόγω συντήρησης και κατασκευής
·           Περιβαλλοντικά καθαρή ενέργεια για όλη τη Λέσβο και λιγότερες πτώσεις τάσης
·           Αξιοποίηση της περιοχής με νέα προγράμματα, και βελτίωση του χώρου
·           Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.
·           Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου.
·           Είναι ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
·           Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής

Όμως, όπως κάθε κατασκευή ή χρήση του ανθρώπου δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τα μειονεκτήματα των τεχνολογιών αυτών.


·           Έχουν αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Γι' αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας.
·           Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων.
·           Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται.
·           Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκτάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου, αλλά και για αναβάθμιση της υπάρχουσας περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου